fbpx
Coaxial vs fiber kabel

 
 Vi registrerer at selgere  fra konkurrerende aktører kommer med feilinformasjon til våre kunder, blant annet om bruk av coaxial kabel i forhold til fiber.  Jæren Kabelnett oppgraderer stadig nettet og har i dag et såkalt hybridnett, det vil si en kombinasjon av fiber og coaxial.
De samme selgere hos konkurrerende leverandører hevder også at JKN bruker kobbernettverk og at dette er et nett som ikke er bygd for fremtiden. Det er feil.
For å forhindre feiltolkninger av hva som er fakta, har vi samlet informasjon som gjør det litt lettere for deg som kunde å vite hva som er korrekt.

 

 Kapasitet i fiber vs coaxial

Coaxial versjonen (DOCSIS v3.0) som JKN kjører har en kapasitet på 800 Mbit/sek per husstand. Alt nytt ustyr som anskaffes støttes av standarden (DOCSIS v3.1) som har en kapasitet på opp til 10 gb/sek (gigabit nettverk) over coaxial. Mer informasjon rundt denne standarden er beskrevet i denne artikkelen i Teknisk Ukeblad.

Coaxialkabelen har en enorm kundemasse nedover i Europa, og man kan være trygg på at teknologien utvikles i takt med behovet for nedlastningshastigheten.

Kapasiteten som tas ut av en coaxial kabel bestemmes av utstyret i begge ender og ikke av selve kabelen som andre leverandører hevder. Docsis 3.1 har vært testet i Norge og du kan lese om testen HER. Under testen - som er foretatt av TEK.no - kom en opp i nedlastningshastigheter på 1gb/sek. Kabelnettet til Jæren Kabelnett er oppdatert og blir hele tiden utbygget og forbedret.

Andre kilder:  ARS technica: Why Comcast and other cable ISPs aren’t selling you gigabit Internet.
                      ARS technica: Will DOCSIS 3.0 be enough to stave off fiber?