fbpx
Brukerveiledning

Overføringskapasiteten til ruteren deles mellom alle påkoblede PCer. Har du to maskiner på nettet samtidig, halveres hastigheten til begge. Derfor bruker du nettverkskabler der det er mulig.

Har du dårlig dekning i ene enden av hjemmet, og flere PCer som må dele båndbredden din samtidig, er det fristende å sette opp en ekstra trådløs ruter. Da vil du jo få langt bedre dekning, og bedre utnyttelse av bredbåndforbindelsen din for alle maskinene.

Kabel

Det fungerer bare hvis du strekker en nettverkskabel fra den ene ruteren til den andre. Hekter du ruterne trådløst opp med hverandre for å lage ett utvidet nettverk, spiser du av begges tilgjengelige overføringskapasitet.

Du får bedre dekning, men totalhastigheten blir halvert før du har koblet på en eneste datamaskin.

I tillegg er det viktig å sette opp de to ruterne på forskjellige kanaler – hvis ikke vil interferensen mellom dem kjøre nettverket i senk.

Prioriter trafikken

Et siste punkt er å sørge for at ruteren har QOS (trafikkprioritering) skrudd på. Det gjør underverker i enkelte sammenhenger.

For eksempel bruker en IP-telefon relativt liten båndbredde, men er desto mer avhengig av at datastrømmen er jevn. Er den ikke det vil du stadig vekk miste deler av samtalen.

Dermed kan en PC med en BitTorrent-nedlasting, et nettverksspill eller andre programmer som krever mye båndbredde belaste nettet så mye at du ikke får glede av IP-telefonen samtidig.

En ruter med QOS vil automatisk sette ned båndbredden til PCen en smule mens telefonsamtalen pågår.

 

Noen anbefalinger

Relevante linker for Internett/PC

10 triks for bedre wifi hjemme

Mål din internetthastighet hos nettfart.no